tmima-yaloidous-amfivlistroidous-21

Τι είναι οι ενδοϋαλοειδικές εγχύσεις?

Οι ενδοϋαλοειδικές εγχύσεις είναι ενέσεις συγκεκριμένων φαρμάκων στο εσωτερικό του οφθαλμικού βολβού και συγκεκριμένα στην υαλοειδική κοιλότητα. Η όλη διαδικασία της ένεσης κρατάει λίγα λεπτά της ώρας μόνο, χρησιμοποιούνται σταγόνες για την αναισθησία του οφθαλμού και ειδικό αντισηπτικό φάρμακο για τον καθαρισμό των βλεφάρων και της επιφάνειας του οφθαλμού. Το φάρμακο ενίεται με μια πολύ λεπτή βελόνα και ο ασθενής δεν πονάει καθόλου.

Σε ποιες παθήσεις είναι απαραίτητες αυτές οι ενέσεις?

Τα πιο συχνά χορηγούμενα φάρμακα με ένεση στον οφθαλμό είναι το Eylea και το Avastin (anti-VEGF ουσίες) τα οποία είναι πολύ αποτελεσματικά σε ένα μεγάλο εύρος παθήσεων, όπως η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας υγρού τύπου, η παραγωγική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας, η κεντρική και η κλαδική απόφραξη της φλέβας του αμφιβληστροειδούς. Σπανιότερα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ενέσεις κορτιζονούχων σκευασμάτων για την αντιμετώπιση φλεγμονωδών συνδρόμων του οπισθίου ημιμορίου του οφθαλμού κι ενέσεις αντιβιοτικών για την αντιμετώπιση λοιμώξεων.

Κάθε πότε πρέπει να γίνονται οι ενέσεις αυτές?

Ο συνολικός αριθμός των ενέσεων και η συχνότητα με την οποία πρέπει να γίνουν εξαρτάται από το είδος της πάθησης και τη βαρύτητά της. Εκείνο το οποίο πρέπει να τονιστεί είναι ότι δεν χρειάζεται να γίνονται εφ’ όρου ζωής και ότι νεότερα θεραπευτικά πρωτόκολλα τα οποία εφαρμόζονται στην πράξη περιλαμβάνουν όλο και μικρότερο αριθμό ενέσεων με μεγαλύτερα μεσοδιαστήματα μεταξύ τους.

Τι πρέπει να προσέχουμε μετά την ένεση στον οφθαλμό?

Τις πρώτες 24 ώρες μπορεί η όραση να είναι θολή, λόγω της διάχυσης του φαρμάκου στην υαλοειδική κοιλότητα. Μπορεί επίσης να υπάρχει ένας ελαφρός ερεθισμός ή αίσθηση ξένου σώματος για 2 με 3 μέρες. Το μόνο που θα πρέπει να προσεχθεί είναι να μην έρθει το μάτι σε επαφή με σκόνη ή νερό για 5 μέρες και να γίνεται ενστάλλαξη αντιβιοτικού κολλυρίου 4 φορές την ημέρα για 5 μέρες.