Laser Μυωπίας-Υπερμετρωπίας-Αστιγματισμού: Τι πρέπει να γνωρίζει κάθε υποψήφιος.

Τι είναι η διαθλαστική χειρουργική;

Με τον όρο διαθλαστική χειρουργική αναφερόμαστε στο σύνολο των επεμβάσεων που πραγματοποιούμε με σκοπό να διορθώσουμε την μυωπία, την υπερμετρωπία και τον αστιγματισμό. Απώτερος στόχος μας είναι η απεξάρτηση του υποψηφίου από τα γυαλιά στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Ποιος είναι ο κατάλληλος υποψήφιος για το Laser Μυωπίας;

Ο κατάλληλος υποψήφιος:

 • Έχει συμπληρώσει το 18ο έτος ηλικίας.
 • Δεν έχει κάποιο οφθαλμολογικό πρόβλημα.
 • Η μυωπία του, η υπερμετρωπία του ή ο αστιγματισμός του δεν έχει αλλάξει για τουλάχιστον 2 χρόνια.

Ποιος δεν είναι κατάλληλος υποψήφιος για το Laser Μυωπίας;

Ο υποψήφιος που έχει ένα από τα παρακάτω κριτήρια πρέπει να αποφεύγει την διαθλαστική χειρουργική:

 • Δεν έχει συμπληρώσει το 18ο έτος ηλικίας.
 • Δεν έχει σταθεροποιηθεί η μυωπία, η υπερμετρωπία ή ο αστιγματισμός του.
 • Έχει πολύ λεπτό κερατοειδή.
 • Η μυωπία του υπερβαίνει τους 12 βαθμούς.
 • Έχει κερατόκωνο ή άλλη εκφυλιστική νόσο του κερατοειδούς.
 • Έχει οφθαλμολογικά προβλήματα όπως γλαύκωμα, καταρράκτη, παθήσεις αμφιβληστροειδούς κ.α
 • Έχει σοβαρή ξηροφθαλμία.
 • Έχει ενεργό νόσο κολλαγόνου.
 • Έχει ενεργό μόλυνση ή φλεγμονή στον κερατοειδή.
 • Έχει ανώμαλο αστιγματισμό λόγω τραύματος ή προηγούμενης μόλυνσης στον κερατοειδή.
 • Έχει νεοαγγείωση κερατοειδούς.
 • Είναι έγκυος ή βρίσκεται σε περίοδο γαλουχίας.

Πως θα μάθω αν μπορώ να κάνω το Laser Μυωπίας;

Η επιλογή του κατάλληλου υποψηφίου απαιτεί ο Οφθαλμίατρος να είναι εξειδικευμένος στις παθήσεις του κερατοειδούς και στην διαθλαστική χειρουργική. Δεν είναι όλα τα μάτια κατάλληλα για laser. Απαιτείται ένας πολύ προσεκτικός οφθαλμολογικός έλεγχος με λήψη αναλυτικού ιστορικού και ένας προεγχειρητικός έλεγχος με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας. Κατά την διάρκεια του οφθαλμολογικού ελέγχου θα έχετε την δυνατότητα να σας λυθεί οποιαδήποτε απορία όσον αφορά το laser.

Καλέστε στο 210-9622700 για περισσότερες πληροφορίες

Ποιες είναι οι πιο εξελιγμένες τεχνικές Laser Μυωπίας;

Για την διόρθωση της μυωπίας, της υπερμετρωπίας και του αστιγματισμού στους ασθενείς μας χρησιμοποιούμε τις πιο εξελιγμένες τεχνικές laser:  την femto-LASIK και την trans-PRK.

Tι είναι το femto-lasik;

Laser Μυωπίας

H femto-lasik είναι η πλέον εξελιγμένη μορφή lasik. Πρόκειται για μία τελείως ανώδυνη, εξαιρετικά ασφαλή και απόλυτα αυτοματοποιημένη μέθοδο που χρησιμοποιεί δύο υψηλής τεχνολογίας laser και χωρίζεται σε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο δημιουργείται ένας κρημνός (flap) στην επιφάνεια του κερατοειδούς με την βοήθεια του femtosecond laser. Στο δεύτερο στάδιο διορθώνεται η μυωπία, η υπερμετρωπία ή ο αστιγματισμός με την βοήθεια του excimer laser.

Εμείς χρησιμοποιούμε το femtosecond laser LDV της Ζeimer πού δουλεύει με την τελευταία τεχνολογία  Ζ-lasik. H Z-lasik είναι ότι πιο εξελιγμένο έχει να επιδείξει ο τομέας της διαθλαστικής χειρουργικής τα τελευταία χρόνια. Καθόλη την διάρκεια της επέμβασης δεν χρησιμοποιείται καθόλου νυστέρι ή λεπίδα και η διαδικασία ολοκληρώνεται στο συντομότερο χρονικό διάστημα και με την λιγότερη ενέργεια. Μελέτες έχουν δείξει ότι το συγκεκριμένο laser λόγω της υψηλής σύχνότητας δέσμης του, λειτουργεί με 100 φορές λιγότερη ενέργεια από τα πρώτα femtosecond laser και η ποιότητα όρασης που προσφέρει είναι απαράμιλλη.

Laser Μυωπίας

Μία πιστή αναπαράσταση της τεχνικής Z-lasik και του laser που χρησιμοποιούμε μπορείτε να βρείτε στα ακόλουθα video:

 

 

 

Τι είναι το trans-PRK;

Πρόκειται για την πιο εξελιγμένη μορφή PRK όπου η σμίλευση του κερατοειδούς γίνεται αποκλειστικά και μόνο από το τελευταίας τεχνολογίας laser SCHWIND AMARIS 1050RS. Κατά την διάρκεια της επέμβασης κανένα εργαλείο ή άλλο μέσο δεν έρχεται σε επαφή με το ανθρώπινο μάτι, καθιστώντας την, την απόλυτα αυτοματοποιημένη, ασφαλή, ανώδυνη και γρήγορη ‘non touch’ τεχνική.

Το excimer laser AMARIS 1050RS με συχνότητα παλμού 1050Hz και οφθαλμικό ιχνηλάτη (eye tracker) επτά διαστάσεων, εντυπωσιάζει με τον εξαιρετικά μικρό χρόνο θεραπείας. Διορθώνει με απόλυτη ακρίβεια ένα βαθμό μυωπίας σε 1,3 δευτερόλεπτα. Χάρη στη σύντομη διάρκεια της επέμβασης, ο ασθενής νιώθει πιο άνετα και πιο ασφαλής από ποτέ. Το μόνο που απαιτείται είναι να επικεντρωθεί στο ειδικό φως προσήλωσης. Προσφέρει όλα τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας του AMARIS, όπως το αυτόματα ρυθμιζόμενο επίπεδο ενέργειας εξάχνωσης ιστού (Automatic Fluence Level Adjustment) και του έξυπνου συστήματος θερμικού καταμερισμού (Intelligent Thermal Effect Control). Το online σύστημα διεγχειρητικής παχυμετρίας εξασφαλίζει ελεγχόμενη φωτοεξάχνωση ενώ το λογισμικό Custom Ablation Manager (Schwind-CAM) επιτρέπει τον προγραμματισμό μιας προσαρμοσμένης θεραπείας για κάθε ασθενή.

Το ακόλουθο video περιλαμβάνει μία πιστή αναπαράσταση της τεχνικής αυτής:

 

 

Ποια τεχνική είναι η πιο κατάλληλη για μένα;

H απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα δοθεί μετά την ενδελεχή κλινική εξέταση και την μελέτη της τοπογραφίας του κερατοειδούς. Παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την επιλογή μίας τεχνικής είναι ο βαθμός της μυωπίας, της υπερμετρωπίας και του αστιγματισμού, το πάχος και η μορφολογία του κερατοειδούς, οι αθλητικές δραστηριότητες και η προσωπική επιλογή του ασθενούς για μία τεχνική. Δέσμευση μας, σε κάθε περίπτωση, είναι η εξατομικευμένη θεραπεία και η εξάλειψη της μυωπίας, της υπερμετρωπίας και του αστιγματισμού του ασθενούς με απόλυτη ασφάλεια και επίτευξη του πιο υψηλού επιπεδου ποιότητας όρασης. 

Καλέστε στο 210-9622700 για περισσότερες πληροφορίες

Θα πονέσω κατά την διάρκεια του Laser Μυωπίας;

Όχι. Και οι δύο τύποι επεμβάσεων (trans-PRK και  femto-LASIK) είναι τελείως ανώδυνες. Χρησιμοποιούμε αναισθητικά κολλύρια και ο ασθενής δεν πονάει καθόλου. Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε femto-LASIK έχουν ελάχιστες ενοχλήσεις και μπορούν να επιστρέψουν στις κανονικές τους δραστηριότητες σε 1-2 ημέρες. Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε trans-PRK έχουν τσούξιμο για τις πρώτες 2-3 ημέρες που είναι απόλυτα ανεκτό με την χρήση ειδικών κολλυρίων και αναλγητικών που τους προμηθεύουμε και μπορούν να επιστρέψουν στις κανονικές τους δραστηριότητες σε 2-3 ημέρες.

Πότε μπορώ να επιστρέψω στην εργασία μου και στις καθημερινές μου δραστηριότητες μετά το laser;

Οι ασθενείς που θα υποβληθούν σε  femto-LASIK μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους σε 1-2 ημέρες και οι ασθενείς που θα υποβληθούν σε trans-PRK σε 2-3 ημέρες. Και οι δύο κατηγορίες ασθενών μπορουν να χρησιμοποιούν τον υπολογιστή και να βλέπουν τηλεόραση από την πρώτη κιόλας μέρα της επέμβασης. Συμβουλεύουμε τους ασθενείς μας να αποφεύγουν την χρήση νερού της βρύσης στα μάτια τους για 2 εβδομάδες, γιατί το νερό της βρύσης έχει μικρόβια που μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση. Η έντονη γυμναστική και τα βάρη είναι καλό να αποφεύγονται για 1 εβδομάδα. Επίσης, το μπάνιο στην θάλασσα πρέπει να αποφεύγεται για 2 εβδομάδες. Τέλος, απαγορεύεται η επαφή των ματιών με σκόνες για 2 εβδομάδες.

Τι κινδύνους έχει η επέμβαση Laser Μυωπίας;

Με την αλματώδη πρόοδο της τεχνολογίας, την συνεχή εξέλιξη των μηχανημάτων laser και την εξειδίκευση και εμπειρία μας στις νέες τεχνικές και στις παθήσεις του κερατοειδούς, οι κίνδυνοι και οι επιπλοκές των laser έχουν ουσιαστικά εξαλειφθεί. Οι μολύνσεις περιορίζονται πλέον περίπου σε 1 στα 5000 περιστατικά και μπορούν να αντιμετωπιστούν με αντιβιοτικά κολλύρια χωρίς καμία επίπτωση. Τα παλαιότερα προβλήματα κατά την διάρκεια δημιουργίας του κρημνού (flap) στην LASIK έχουν ουσιαστικά εξαφανιστεί με την τεχνική z-lasik και το femtosecond laser που χρησιμοποιούμε. Η μεγάλη μας εμπειρία στις παθήσεις κερατοειδούς και στην χειρουργική αντιμετώπισή τους, συνιστά το καλύτερο εχέγγυο για την απόλυτη ασφάλεια των ασθενών μας που θα επιλέξουν να υποβληθούν σε laser μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού.

Είναι οι φακοί επαφής πιο ασφαλείς από το Laser Μυωπίας;

Laser Μυωπίας     

Σίγουρα όχι. Σύγχρονες μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι χρήστες φακών επαφής αντιμετωπίζουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών μολύνσεων του κερατοειδούς και απώλειας όρασης από αυτές συγκριτικά με τους ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε laser μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού. Μάλιστα ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται κατακόρυφα όσο πιο πολλές ώρες γίνεται η χρήση των φακών επαφής. Σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται η χρήση φακών επαφής κατά την διάρκεια του ύπνου.  

Είναι οι φακοί επαφής πιο οικονομικοί από το Laser Μυωπίας; 

Ούτε αυτό ισχύει. Μελέτες έχουν δείξει ότι με βάση το ετήσιο κόστος των φακών επαφής και τις συχνές επισκέψεις στον οφθαλμίατρο για πιθανές μολύνσεις ή ενοχλήσεις σχετιζόμενες με τους φακούς επαφής, το κόστος της επέμβασης εξισορροπείται σε λίγα μόλις χρόνια και ταυτόχρονα αποφεύγονται και τα συνοδά προβλήματα των φακών επαφής.

Laser Μυωπίας

 

Πως μπορώ να ξεπεράσω τον φόβο μου για το Laser Μυωπίας; 

Με την ραγδαία εξέλιξη των μηχανημάτων laser και την εμπειρία και εξειδίκευσή μας στις παθήσεις κερατοειδούς και στην χειρουργική τους αντιμετώπιση, μπορούμε να σας εγγυηθούμε ότι η επέμβαση του laser θα γίνει τελείως ανώδυνα και με τα υψηλότερα επίπεδα ασφαλείας. Είναι δέσμευσή μας ότι η κάθε επέμβαση laser θα είναι εξατομικευμένη και απόλυτα προσαρμοσμένη στις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενούς. Οι περαιτέρω λεπτομέρειες και απαντήσεις σε κάθε πιθανή ερώτηση των υποψηφίων ασθενών μας θα δοθούν κατά την διάρκεια της ενδελεχούς εξέτασης.

Η ομάδα μας χειρουργεί στην υπερσύγχρονη κλινική ΄ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ΄ όπου έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 90.000 επεμβάσεις Laser Μυωπίας.

Καλέστε στο 210-9622700 για περισσότερες πληροφορίες