Χρήστος Σινάπης MD, PhD, ECFMG

Ο ιατρός Χρήστος Σινάπης MD, PhD, ECFMG είναι χειρουργός οφθαλμίατρος, ο οποίος έχει μετεκπαιδευτεί στο μεγαλύτερο και βραβευμένο ως το Καλύτερο τα τελευταία 18 χρόνια Οφθαλμολογικό Κέντρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (Bascom Palmer Eye Institute, Miami, USA), αλλά και σε τρία από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αγγλίας (Moorfields Eye Hospital, St Thomas’ Hospital, Southampton University Hospital) κατά τη διάρκεια της πολυετούς του παραμονής κι εκπαίδευσης στο εξωτερικό.

Ο κύριος Χρήστος Σινάπης είναι εξειδικευμένος στην αντιμετώπιση του συνόλου των παθήσεων του Υαλοειδούς-Αμφιβληστροειδούς και είναι άριστα εκπαιδευμένος κι εξοικειωμένος με τις πιο σύγχρονες κι ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές αντιμετώπισης όλων των παθήσεων του οπισθίου ημιμορίου του οφθαλμού. Είναι επίσης Ειδικός στη διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση του συνόλου των Ενδοφθάλμιων Φλεγμονών (Ραγοειδίτιδες), όπως επίσης και στην χειρουργική αντιμετώπιση του Καταρράκτη, συμπεριλαμβανομένων των πιο δύσκολων κι επιπλεγμένων περιστατικών για την αντιμετώπιση των οποίων χρειάζεται ειδική χειρουργική πρόσβαση στο οπίσθιο ημιμόριο του οφθαλμού.

Αποφοίτησε πρώτος, με την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ των συμφοιτητών του (9,77/10) από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και κατέχει τον τίτλο του Αριστούχου Διδάκτορα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ολοκλήρωσε την εκπαίδευση στην ειδικότητα της Οφθαλμολογίας στην Πρώτη Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική Αθηνών επιτυγχάνοντας την υψηλότερη βαθμολογία και καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση μεταξύ όλων των υποψηφίων της Αθήνας στις εξετάσεις για τον τίτλο της Ειδικότητας της Οφθαλμολογίας. Είναι κάτοχος πολλών υποτροφιών και βραβείων για την άριστη επίδοσή του στις προπτυχιακές, αλλά και μεταπτυχιακές ιατρικές σπουδές του.

Πρωταρχικό του μέλημα και φιλοσοφία είναι όχι μόνο η παροχή της καλύτερης δυνατής κι εξειδικευμένης οφθαλμολογικής φροντίδας στους ασθενείς του, αλλά και η ειλικρινής επίδειξη προσωπικού ενδιαφέροντος και ανθρώπινης συμπαράστασης στους ανθρώπους που του εμπιστεύονται τα μάτια τους.

Αναλυτικά το βιογραφικό του έχει ως εξής.

 

Εκπαίδευση

2/2011 Απόκτηση Τίτλου Ειδικότητας στην Οφθαλμολογία κατόπιν Αρίστευσης και Διάκρισης στις Εξετάσεις με την επίτευξη της υψηλότερης βαθμολογίας μεταξύ όλων των υποψηφίων της Αθήνας
5/2010 Επιτυχής ολοκλήρωση όλων των σταδίων (step 1, step 2 Clinical Knowledge, step 2 Clinical Skills, step 3) των Αμερικανικών Ιατρικών Εξετάσεων (USMLE, United States Medical Licensing Examination) για την απόκτηση άδειας ασκήσεως του ιατρικού επαγγέλματος στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
9/1996–12/2002 Πτυχίο Ιατρικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Βαθμός Πτυχίου 9,77 (Άριστα) Η υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ των συμφοιτητών μου.
9/1990–6/1996 Απολυτήριο Λυκείου από το 57ο Γενικό Λύκειο Αθηνών Βαθμός Πτυχίου 19,9/20 (Άριστα)

Διδακτορική Διατριβή

9/2006-7/2011 Επιτυχής ολοκλήρωση Διδακτορικής Διατριβής με τίτλο “Φαρμακοκινητική της ενδοϋαλοειδικής χορήγησης του Avastin σε κονίκλους” Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Βαθμός <Άριστα>

 

Επαγγελματική Προϋπηρεσία

 

10/2014-10/2015 Vitreoretinal Fellow at St Thomas’ Hospital, London, United Kingdom. Εκπαίδευση στη χειρουργική αντιμετώπιση του συνόλου των παθήσεων του Υαλοειδούς-Αμφιβληστροειδούς σε ενήλικες και παιδιά, με τις πλέον σύγχρονες και ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές, υπό την εποπτεία των κορυφαίων σε παγκόσμιο επίπεδο Χειρουργών Αμφιβληστροειδούς Thomas Williamson και Alistair Laidlaw.
9/2013-9/2014 Vitreoretinal and Medical Retina Fellow at Southampton University Hospital, Southampton, United Kingdom. Εκπαίδευση στην αντιμετώπιση όλων των παθήσεων Υαλοειδούς-Αμφιβληστροειδούς, υπό την εποπτεία του παγκοσμίου φήμης για την ερευνητική του συνεισφορά στα Κληρονομικά Νοσήματα του Αμφιβληστροειδούς Καθηγητή Andrew Lotery και των Χειρουργών Αμφιβληστροειδούς Stephen Lash και Richard Newsom.
8/2012-8/2013 Vitreoretinal Fellow at Bascom Palmer Eye Institute, Miami, USA. Εκπαίδευση στη χειρουργική αντιμετώπιση όλων των παθήσεων Υαλοειδούς-Αμφιβληστροειδούς, με τις πλέον σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές και τα πιο πρωτοποριακά θεραπευτικά πρωτόκολλα, στο κορυφαίο τα τελευταία 18 χρόνια Οφθαλμολογικό Νοσοκομείο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, υπό την εποπτεία του παγκοσμίου φήμης Καθηγητή Philip Rosenfeld και των διακεκριμένων Χειρουργών Αμφιβληστροειδούς Harry Flynn και William Smiddy.
9/2011-6/2012 Uveitis and Medical Retina Fellow at Moorfields Eye Hospital, London, United Kingdom. Εκπαίδευση στη διάγνωση και αντιμετώπιση του συνόλου των φλεγμονωδών συνδρόμων του οφθαλμού υπό την καθοδήγηση κι εποπτεία του κορυφαίου στον τομέα Καθηγητή Carlos Pavesio.
6/2012-9/2012 Cataract Fellow at Moorfields Eye Hospital, London, United Kingdom. Εκπαίδευση στη χειρουργική αντιμετώπιση του καταρράκτη, συμπεριλαμβανoμένων των πιο δύσκολων κι επιπλεγμένων περιστατικών, υπό την εποπτεία των κορυφαίων Χειρουργών Καταρράκτη Vincenzo Maurino και Michael Miller.
12/2007-12/2010 Ειδικευόμενος στην Οφθαλμολογία στην Πρώτη Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική της Αθήνας.
10/2006-11/2007 Clinical Research Fellow at Moorfields Eye Hospital and National Institute for Health and Research (NIHR) Biomedical Research Centre for Ophthalmology, NHS Foundation Trust and UCL Institute of Ophthalmology, London, United Kingdom. Ενεργός συμμετοχή στο κλινικό κι ερευνητικό έργο των Τμημάτων Γλαυκώματος, Ραγοειδίτιδων, Καταρράκτη και Αμφιβληστροειδούς του μεγαλύτερου και καλύτερου Οφθαλμολογικού Νοσοκομείου της Ευρώπης.
2/2005-6/2005 Ειδικευόμενος στην Οφθαλμολογική Κλινική του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας
11/2004-2/2005 Ιατρός στην 350 Πτέρυγα Τηλεκατευθυνόμενων Βλημάτων της Αεροπορίας
8/2003-8/2004 Υπηρεσία Υπαίθρου ως Ιατρός στην Κορώνη Μεσσηνίας
4/2003-7/2003 Τρίμηνη άσκηση στην Καρδιολογία, Παθολογία και Χειρουργική, Νοσοκομείο Καλαμάτας

 

Εκπαιδευτική Πείρα

10/2014-10/2015 Εκπαίδευση των ειδικευομένων του St Thomas’ Hospital στη χειρουργική του καταρράκτη και από αμφιθεάτρου διαλέξεις σε φοιτητές Ιατρικής και ειδικευόμενους Οφθαλμολογίας με θεματολογία τη χειρουργική αντιμετώπιση των παθήσεων Υαλοειδούς Αμφιβληστροειδούς.
9/2013-9/2014 Εκπαίδευση των ειδικευομένων Οφθαλμολογίας του Southampton University Hospital στη χειρουργική του καταρράκτη και από αμφιθεάτρου διαλέξεις με θεματολογία τα φλεγμονώδη σύνδρομα του οφθαλμού.
9/2011-6/2012 Από αμφιθεάτρου διαλέξεις σε ειδικευμένους οφθαλμιάτρους (Retinal Fellows) με θεματολογία τις Παθήσεις Αμφιβληστροειδούς (Medical Retina Diseases).
12/2007-12/2010 Από αμφιθεάτρου διαλέξεις σε ειδικευόμενους Οφθαλμολογίας της ‘Α Πανεπιστημιακής Οφθαλμολογικής Κλινικής Αθηνών με θεματολογία Παθήσεις Υαλοειδούς-Αμφιβληστροειδούς.

 

Κλινικό & Ερευνητικό Ενδιαφέρον

Κλινικό ενδιαφέρον:

Σκληρική στήριξη ενδοφθάλμιων φακών
Χειρουργική αντιμετώπιση επιπλοκών χειρουργικής καταρράκτη
Χειρουργική αντιμετώπιση αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς
Φλεγμονώδη σύνδρομα οπισθίου ημιμορίου οφθαλμού

 

Ερευνητικό ενδιαφέρον:

Παθοφυσιολογία κεντρικής ορώδους χοριοαμφιβληστροειδοπάθειας
Παθοφυσιολογία διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας

 

Διακρίσεις & Βραβεία

9/2011 Απονομή της Υποτροφίας ‘Ιωάννη Κοντολέοντος’ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για τη μετεκπαίδευση και εξειδίκευση στις Παθήσεις του Αμφιβληστροειδή στα μεγαλύτερα νοσοκομεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και του Ηνωμένου Βασιλείου.
2/2011 Αρίστευση και τιμητική διάκριση με την επίτευξη της υψηλότερης βαθμολογίας μεταξύ όλων των υποψηφίων της Αθήνας στις εξετάσεις για την απόκτηση του τίτλου της Ειδικότητας στην Οφθαλμολογία.
6/2010 Επιτυχής συμμετοχή με διάκριση στις Αμερικάνικες Ιατρικές Εξετάσεις USMLE step 3, Miami, USA.
6/2009 Τιμητική διάκριση με την επίτευξη της υψηλότερης βαθμολογίας στις εξετάσεις των ειδικευομένων της Πρώτης Πανεπιστημιακής Οφθαλμολογικής Κλινικής Αθηνών στο γνωστικό αντικείμενο του Αμφιβληστροειδή.
1/2009 Τιμητική διάκριση με την επίτευξη της υψηλότερης βαθμολογίας στις εξετάσεις των ειδικευομένων της Πρώτης Πανεπιστημιακής Οφθαλμολογικής Κλινικής Αθηνών στο γνωστικό αντικείμενο των Βλεφάρων, Επιπεφυκότα και Σκληρού.
1/2008 Τιμητική διάκριση με την επίτευξη της υψηλότερης βαθμολογίας στις εξετάσεις των ειδικευομένων της Πρώτης Πανεπιστημιακής Οφθαλμολογικής Κλινικής Αθηνών στο γνωστικό αντικείμενο του Στραβισμού και Παιδο-οφθαλμολογίας.
1/2008 Απονομή Τιμητικού Διπλώματος και Πιστοποιητικού για την Ασφαλή Άσκηση της Ιατρικής στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ECFMG Certificate, Educational Committee of Foreign Medical Graduates Certificate).
12/2007 Επιτυχής συμμετοχή με διάκριση στις Αμερικάνικες Ιατρικές Εξετάσεις USMLE step 2 Clinical Skills, Philadelphia, USA.
10/2007 Επιτυχής συμμετοχή με διάκριση στις Αμερικάνικες Ιατρικές Εξετάσεις USMLE step 2 Clinical Knowledge.
3/2007 Επιτυχής συμμετοχή με διάκριση στις Αμερικάνικες Ιατρικές Εξετάσεις USMLE step 1.
6/2006 Απονομή Υποτροφίας ‘Ιωάννη Κοντολέοντος’ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για έναρξη Ειδικότητας στην Οφθαλμολογία στο Νοσοκομείο Moorfields Eye Hospital, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο.
6/2006 Απονομή Υποτροφίας του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) για εκπόνηση της Διδακτορικής μου Διατριβής.
4/2006 Επιτυχής συμμετοχή με διάκριση στις Εξετάσεις Οφθαλμολογίας του Βασιλικού Κολλεγίου των Οφθαλμιάτρων της Αγγλίας (MRCOphth part 1).
12/2003 Βραβείο και χρηματικό έπαθλο από την Ακαδημία Αθηνών, διότι αποφοίτησα πρώτος, με τη μεγαλύτερη βαθμολογία, από όλους τους συμφοιτητές μου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
7/2003 Βραβείο από την Φαρμακευτική Εταιρία GlaxoSmithKline διότι αποφοίτησα πρώτος, με τη μεγαλύτερη βαθμολογία, από όλους τους συμφοιτητές μου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
1/2003 Απονομή Υποτροφίας από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ) για την άριστη επίδοση και την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ των φοιτητών του 6ου έτους σπουδών της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.
10/2001 Απονομή Υποτροφίας ‘Παντιά Ράλλη και Πηνελόπη Μαρί Καμάρα’ για τη διάκρισή μου σε ήθος και ακαδημαϊκή επίδοση ως φοιτητής του 5ου έτους σπουδών της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.
9/2001 Απονομή Υποτροφίας από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ) για την άριστη επίδοση και την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ των φοιτητών του 5ου έτους σπουδών της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.
9/2000 Απονομή Υποτροφίας από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ) για την άριστη επίδοση και την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ των φοιτητών του 4ου έτους σπουδών της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.
9/1999 Απονομή Υποτροφίας από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ) για την άριστη επίδοση και την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ των φοιτητών του 3ου έτους σπουδών της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.
10/1998 Βραβείο από την Έδρα της Ανατομίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών για την άριστη επίδοσή μου και στα τρία Μαθήματα της Ανατομίας (Άσκηση επί του πτώματος, Σπλάχνα, Κεντρικό Νευρικό Σύστημα).
9/1998 Απονομή Υποτροφίας από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ) για την άριστη επίδοση και την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ των φοιτητών του 2ου έτους σπουδών της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.
11/1997 Απονομή Υποτροφίας ‘Αντώνιος Παπαδάκης’ για τη διάκρισή μου στις εξετάσεις Ιατρικής Φυσικής, Ιατρικής Χημείας και Βιολογίας.
9/1997 Απονομή Υποτροφίας από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ) για την άριστη επίδοση και την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ των φοιτητών του 1ου έτους σπουδών της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.
9/1990‐6/1996 Απονομή Βραβείου και Αριστείου από το Δήμο Αθηναίων για την άριστη επίδοση και πρωτιά μου σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και Λυκείου.

 

Πρόσφατες Δημοσιεύσεις

Pharmacokinetics of intravitreal bevacizumab (Avastin) in rabbits.
Sinapis CI, Routsias JG, Sinapis AI, Sinapis DI, Agrogiannis GD, Pantopoulou A, Theocharis SE, Baltatzis S, Patsouris E, Perrea D.
Clin Ophthalmol. 2011; 5:697-704

Corneal biomechanical characteristics in patients with diabetes mellitus.
Kotecha A, Oddone F, Sinapis C, Elsheikh A, Sinapis D, Sinapis A, Garway-Heath DF.
J Cataract Refract Surg. 2010 Nov; 36(11):1822-8.

The spatial pattern of neuroretinal rim loss in ocular hypertension.
Strouthidis NG, Gardiner SK, Sinapis C, Burgoyne CF, Garway-Heath DF
Invest Ophthalmol Vis Sci. 2009 Aug; 50(8):3737-42

 

Παρουσιάσεις – Ανακοινώσεις σε συνέδρια

Ο κύριος Χρήστος Σινάπης συμμετέχει ανελλιπώς σε όλα τα ελληνικά και στα σημαντικότερα ξένα οφθαλμολογικά συνέδρια από το 2005 και μετά. Οι παρουσιάσεις και οι ομιλίες που έχει κάνει ως προσκεκλημένος ομιλητής είναι αναλυτικά οι παρακάτω

Συμμετοχή ως προσκεκλημένος ομιλητής σε κλινικό φροντιστήριο με θέμα Τεχνητό Υαλοειδές
50ο Πανελλήνιο Οφθαλμολογικό Συνέδριο, Ρόδος, Μάιος 2017

Συμμετοχή ως προσκεκλημένος ομιλητής στην ημερίδα με θέμα Τι νεότεροστη Χειρουργική του Υαλοειδούς-Αμφιβληστροειδούς
Στο Νοσοκομείο ΟΜΜΑ Σεπτέμβριος 2016

Συμμετοχή ως προσκεκλημένος ομιλητής με θέμα Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς
Επιστημονική Διημερίδα Εταιρίας Καλαβρυτινών Ιατρών, Ιούνιος 2016

Vitrectomy in diabetic patients.
Southern BEAVRS, June 2014

Vitrectomy in diabetic patients, the fellow eye. Invited speaker.
BEAVRS 2013, Bristol

The Application of Scanning Laser Polarimetry (gdxvcc) in an Older Population and its Diagnostic Value to Glaucoma.
ARVO 2010

Pars plana vitrectomy and Ahmed valve implantation in neovascular glaucoma: a case report.
M. Apostolopoulos, D. Mprouzas, E. Karmiris, C. Sinapis, X. Koutsandrea
4o Πανελλήνιο Συνέδριο Υαλοειδούς-Αμφιβληστροειδούς, 1/2009

RNFL Thickness Measurement Agreement and Repeatability with Stratus OCT and RTVue SD OCT.
P.G.Schlottmann, C. Sinapis, E.T.White, D.F.Garway-Heath.
ARVO 2008

The Spatial Pattern of Neuroretinal Rim Loss in Ocular Hypertension.
A.Poli, C.Sinapis, N.G.Strouthidis, D.F.Garway-Heath.
ARVO 2007

Μέλος Εταιριών

General Medical Council: 6140470
Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: 058522
British and Eire Association of Vitreoretinal Surgeons (BEAVRS)
Μέλος της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρίας
Μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Υαλοειδούς-Αμφιβληστροειδούς