Είναι δύσκολο να δώσει κανείς έναν επακριβή ορισμό για τον όρο Γλαύκωμα και αυτό γιατί περιλαμβάνει μία ευρεία ομάδα από παθήσεις με τελείως διαφορετικό μηχανισμό και αιτιολογία. Ένα κοινό χαρακτηριστικό όμως όλων αυτών των παθήσεων είναι η προοδευτική και χαρακτηριστική οπτική νευροπάθεια που συνοδεύεται από απώλεια του οπτικού πεδίου καθώς η νόσος εξελίσσεται και στην οποία καθοριστικός παράγοντας είναι συνήθως η ενδοφθάλμια πίεση. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων το γλαύκωμα συνοδεύεται από αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση, ενώ υπάρχει και το γλαύκωμα φυσιολογικής πίεσης όπου η ενδοφθάλμια πίεση είναι φυσιολογική.
Συμπτώματα Γλαυκώματος
Δυστυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις, το γλαύκωμα δεν δίνει κανένα σύμπτωμα παρά μόνο όταν η νόσος είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Γι’ αυτό και οι μισοί σχεδόν απο τους ασθενείς με γλαύκωμα δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν και το γλαύκωμα αναφέρεται ως ο κλέφτης της όρασης. Οι ασθενείς χάνουν την περιφερική τους όραση χωρίς κανένα πόνο ή άλλο προειδοποιητικό σύμπτωμα μέχρι την στιγμή που επηρεάζεται η κεντρική τους όραση και τότε οδηγούνται στον Οφθαλμίατρο. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις όπου η πίεση φτάνει σε πολύ υψηλά επίπεδα και προκαλείται πόνος που οδηγεί στην διάγνωση του γλαυκώματος, αλλά συνήθως τότε η απώλεια της όρασης είναι μεγάλη και όπως σε όλες τις περιπτώσεις γλαυκώματος, μη αναστρέψιμη.
Η μοναδική λύση στις μέρες μας είναι η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του Γλαυκώματος από τον Οφθαλμίατρο που επιτυγχάνεται με την ενδελεχή κλινική εξέταση και με εξειδικευμένες σύγχρονες εξετάσεις που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην πρώιμη διάγνωση και παρακολούθηση (follow up) των ασθενών με γλαύκωμα.
Ποιες είναι οι σύγχρονες θεραπείες αντιμετώπισης του Γλαυκώματος;
Στις μέρες μας η αντιμετώπιση του γλαυκώματος γίνεται:
Με αντιγλαυκωματικά κολλύρια.
Με laser ( selective laser trabeculoplasty, yag iridotomy).
Με τις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές (MIGS: Minimal Invasive Glaucoma Surgery).
Με χειρουργικές επεμβάσεις (Τραμπεκουλεκτομή με την χρήση Μιτομυκίνης, Βαλβίδες Ahmed και Baerveldt).
Οι κατηγορίες των κολλυρίων που χρησιμοποιούμε σήμερα στους ασθενείς με γλαύκωμα είναι:
Τα ανάλογα προσταγλανδινών.
Οι β-αδρενεργικοί αποκλειστές.
Οι α2 αγωνιστές.
Οι τοπικοί αναστολείς της καρβονικής ανυδράσης.
Παρασυμπαθομιμητικά.
Εκτός από τα κολλύρια, πολλές φορές χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε και ταμπλέτες συστηματικών αναστολέων καρβονικής ανυδράσης (ακεταζολαμίδη) για να ελέγξουμε την ενδοφθάλμια πίεση μέχρι ο ασθενής να χειρουργηθεί με κάποια από τις τεχνικές που θα περιγράψουμε παρακάτω.
Το laser αυτό διαρκεί λίγα μόλις λεπτά για κάθε μάτι και έχει αποδειχθεί ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε ορισμένους τύπους γλαυκώματος. Είναι εξαιρετικά ασφαλές και μπορεί να επαναληφθεί στον ίδιο ασθενή περισσότερες από μία φορές, εφόσον παραμένει αποτελεσματικό. Δρα επιλεκτικά στα κύτταρα με χρωστική του trabecular meshwork.
Yagιριδοτομή.
Ο τύπος αυτού του laser χρησιμοποιείται στις περιπτώσεις γλαυκώματος κλειστής γωνίας με αυξημένη πίεση ή προληπτικά. Δημιουργείται μία μικρή οπή στην ίριδα που βοηθάει στην παροχέτευση του υδατοειδούς υγρού και την άμεση πτώση της ενδοφθάλμιας πίεσης.
Diode laser κυκλοφωτοπηξία
Το laser αυτό μειώνει την ενδοφθάλμια πίεση καταστρέφοντας το επιθήλιο του ακτινωτού σώματος, που είναι το σημείο όπου παράγεται το υδατοειδές υγρό. Αυτό έχει ως συνέπεια την ελαττωμένη παραγωγή του υδατοειδές υγρού και την πτώση την ενδοφθάλμιας πίεσης.
Τι είναι οι ελάχιστα επεμβατικές αντιγλαυκωματικές επεμβάσεις; (MIGS: Minimal Invasive Glaucoma Surgery)
Στις μέρες μας, με την ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, έχουν αναπτυχθεί ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές και συσκευές για να βοηθήσουν τους ασθενείς με γλαύκωμα στο να ελέγξουν την ενδοφθάλμιά τους πίεση. Οι τεχνικές αυτές μπορούν να γίνουν και ταυτόχρονα με την επέμβαση καταρράκτη. Οι συσκευές που χρησιμοποιούνται στις μέρες είναι:
Το istentκαι το νέο istentinject.
Το istent και το νέο istent inject (3 φορές μικρότερο σε μέγεθος από το istent) αποτελούν τα μικρότερα εμφυτεύματα στον ανθρώπινο οργανισμό και βοηθούν στην μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης. Ο Χειρουργός Οφθαλμίατρος Δημήτριος Σινάπης ήταν από τους πρώτους Έλληνες Οφθαλμιάτρους που εκπαιδεύτηκε επίσημα στην ένθεση αυτής της συσκεύης δίπλα στους Πρωτοπόρους Διευθυντές Mr Imran Masood και Mr Velota Sung και διαθέτει την άδεια της κατασκευάστριας εταιρίας να χρησιμοποιεί το istent και το istent inject.
Στα παρακάτω βίντεο μπορείτε να ενημερωθείται αναλυτικά για τον τρόπο που λειτουργεί η συσκευή αυτή.
Kahook Dual Blade
H συσκευή αυτή αυξάνει την παροχέτευση του υδατοειδούς υγρού και μειώνεται με αυτό τον τρόπο η ενδοφθάλμια πίεση. Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να ενημερωθείτε αναλυτικά για τον τρόπο λειτουργίας της συσκευής αυτής:
Το Xen implant
Η συσκευή αυτή βοηθά την παροχέτευση του υδατοειδούς υγρού υπό τον επιπεφυκότα, μειώνοντας την ενδοφθάλμια πίεση. Η ένθεσή της συνδυάζεται με την χορήγηση μιτομυκίνης υπό τον επιπεφυκότα.
Ένα βίντεο που δείχνει τον τρόπο ένθεσης και λειτουργίας αυτής της συσκευής είναι:
Το Cypass Implant.
Η συσκευή αυτή βοηθάει στην παροχέτευση του υδατοειδούς υγρού με τον τρόπο που αναφέρεται στο παρακάτω βίντεο:
Το Hydrus implant
Και η συσκευή αυτή στοχεύει στην μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης με τον τρόπο που αναφέρεται στο ακόλουθο βίντεο:
Ποιες άλλες χειρουργικές επεμβάσεις χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του Γλαυκώματος;
Στις περιπτώσεις που η ενδοφθάλμια πίεση δεν μπορεί να ελεχθεί με τις σταγόνες ή τις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, τότε η χειρουργική επέμβαση αποτελεί μονόδρομο. Οι χειρουργικές επεμβάσεις που χρησιμοποιούνται στις μέρες μας είναι κυρίως η τραμπεκουλεκτομή με την χρήση Μιτομυκίνης C (MMC) και η ένθεση Βαλβίδας (Ahmed ή Baerveldt).
Η Τραμπεκουλεκτομή με Μιτομυκίνη C είναι μία επέμβαση κατά την οποία δημιουργούμε ένα μερικού πάχους σκληρικό κρημνό που βοηθάει στην παροχέτευση του υδατοειδούς υγρού και στην πτώση της ενδοφθάλμιας πίεσης. Η χρήση της Μιτομυκίνης C βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία της επέμβασης.
H ένθεση Βαλβίδας προκαλεί επίσης πτώση της πίεσης με την βοήθεια σωληνίσκου που παροχετεύει το υδατοειδές υγρό. Ο Χειρουργός Οφθαλμίατρος Δημήτριος Σινάπης προτιμάει να χρησιμοποιεί την βαλβίδα Baerveldt 350.
Ο Χειρουργός Οφθαλμίατρος Δημήτριος Σινάπης έχει εκπαιδευτεί επίσημα σε όλες τις σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές αντιμετώπισης του γλαυκώματος στο Moorfields Eye Hospital, London, UK και στο Birmingham and Midland Eye Centre, Birmingham, UK.
Εδώ θα βρείτε συχνές απορίες. Προσπαθήσαμε να καλύψουμε τις περισσότερες περιπτώσεις, ώστε να σας λυθεί κάθε απορία σχετική με τη συγκεκριμένη πάθηση.
Γλαύκωμα
Πόσο συχνό είναι το Γλαύκωμα;
Σύγχρονες μελέτες έχουν αποδείξει ότι το 2% των ανθρώπων άνω των 40 ετών παγκοσμίως έχουν γλαύκωμα. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 10% όσον αφορά τα άτομα άνω των ογδόντα ετών.
Το γλαύκωμα αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη αιτία τύφλωσης παγκοσμίως μετά τον καταρράκτη. Περίπου 67 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με γλαύκωμα, και δυστυχώς, οι μισοί πάσχοντες δεν γνωρίζουν ότι νοσούν. Με άλλα λόγια, περισσότεροι από 30 εκατομμύρια άνθρωποι – που είναι τρεις φορές ο πληθυσμός της Ελλάδας – χάνουν σταδιακά την όρασή τους χωρίς προειδοποίηση. Σήμερα, υπάρχουν 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι είναι τυφλοί εξαιτίας του γλαυκώματος.
Πόσα είδη Γλαυκώματος υπάρχουν;
Υπάρχουν πολλά είδη γλαυκώματος με τελείως διαφορετικό αιτιολογικό μηχανισμό.
Οι κυριότεροι τύποι γλαυκώματος είναι:
Το χρόνιο απλό γλαύκωμα ανοικτής γωνίας.
Το γλαύκωμα φυσιολογικής πίεσης.
Το γλαύκωμα κλειστής γωνίας.
Το ψευδοαποφολιδωτικό γλαύκωμα.
Το γλαύκωμα διασποράς χρωστικής.
Το νεοαγγειακό γλαύκωμα.
Το φλευγμονώδες γλαύκωμα.
Το φακογενές γλαύκωμα.
Το φακολυτικό γλαύκωμα.
Το φακοαναφυλακτικό γλαύκωμα.
Το τραυματικό γλαύκωμα.
Το γλαύκωμα που σχετίζεται με την χρήση κορτικοστεροειδών.
Το συγγενές γλαύκωμα.
Λόγω του μεγάλου φάσματος των αιτιολογικών μηχανισμών πρόκλησης και των τελείως διαφορετικών τύπων γλαυκώματος, ο ασθενής με γλαύκωμα πρέπει να εξετάζεται και από τον εξειδικευμένο οφθαλμίατρο. Διαφορετικά υπάρχουν κατηγορίες γλαυκώματος που είναι εύκολο να διαλάθουν της προσοχής από τον μη εξειδικευμένο οφθαλμίατρο.
Πως θα καταλάβω αν έχω γλαύκωμα;
Δυστυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις, το γλαύκωμα δεν δίνει κανένα σύμπτωμα παρά μόνο όταν η νόσος είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Γι’ αυτό και οι μισοί σχεδόν απο τους ασθενείς με γλαύκωμα δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν και το γλαύκωμα αναφέρεται ως ο κλέφτης της όρασης. Οι ασθενείς χάνουν την περιφερική τους όραση χωρίς κανένα πόνο ή άλλο προειδοποιητικό σύμπτωμα μέχρι την στιγμή που επηρεάζεται η κεντρική τους όραση και τότε οδηγούνται στον Οφθαλμίατρο. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις όπου η πίεση φτάνει σε πολύ υψηλά επίπεδα και προκαλείται πόνος που οδηγεί στην διάγνωση του γλαυκώματος, αλλά συνήθως τότε η απώλεια της όρασης είναι μεγάλη και όπως σε όλες τις περιπτώσεις γλαυκώματος, μη αναστρέψιμη.
Η μοναδική λύση στις μέρες μας είναι η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του Γλαυκώματος από τον Οφθαλμίατρο που επιτυγχάνεται με την ενδελεχή κλινική εξέταση και με εξειδικευμένες σύγχρονες εξετάσεις που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην πρώιμη διάγνωση και παρακολούθηση (followup) των ασθενών με γλαύκωμα.
Υπάρχει ιστορικό Γλαυκώματος στην οικογένειά μου. Τι πιθανότητες έχω να αναπτύξω και εγώ γλαύκωμα στο μέλλον;
Αν υπάρχει ιστορικό γλαυκώματος στην οικογένεια, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να αναπτύξετε γλαύκωμα, χωρίς φυσικά όμως αυτό να αποτελεί βεβαιότητα. Όσο περισσότερα άτομα στο οικογενειακό σας περιβάλλον έχουν γλαύκωμα, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα για εσάς να εμφανίσετε την ίδια νόσο και τόσο πιο επιτακτική είναι η ανάγκη να επισκέπτεστε συχνά τον οφθαλμίατρο σας.
Τι εξετάσεις πρέπει να κάνω για να παρακολουθώ το Γλαύκωμα μου;
Είναι πολύ σημαντικό ο ασθενής με γλαύκωμα να παρακολουθείται συχνά από τον οφθαλμίατρο του ώστε να αναπροσαρμόζεται η θεραπεία, όταν και εφόσον αυτό χρειαστεί. Η ενδελεχής εξέταση του συνόλου του οφθαλμού συμπεριλαμβάνοντας την βυθοσκόπηση, την γωνιοσκοπία και την μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης είναι πολύ σημαντική.
Στις μέρες μας όμως, με την τεράστια εξέλιξη της τεχνολογίας, έχουμε στις διάθεση μας και πληθώρα εξετάσεων που βοηθούν καθοριστικά στην παρακολούθηση των ασθενών με γλαύκωμα. Αυτές είναι:
Α) Τα οπτικά πεδία
Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι τα οπτικά πεδία δεν είναι πολύ ευαίσθητα στην πρώιμη διάγνωση του γλαυκώματος.
Σύγχρονες έρευνες έχουν αποδείξει ότι όταν τα οπτικά πεδία αρχίζουν να εμφανίζουν παθολογικά ευρήματα, το ποσοστό των οπτικών νευρικών ινών που έχουν υποστεί μη αναστρέψιμη βλάβη μπορεί να ξεπερνάει το 30%.
Κατά την διάρκεια της εξέτασης αυτής, γίνεται μία τρισδιάστατη ανάλυση του οπτικού νεύρου του ασθενούς και η σύγκρισή του με μία πολύ μεγάλη τράπεζα δεδομένων φυσιολογικών οπτικών νεύρων μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Τα δεδομένα που συλλέγονται σε κάθε εξέταση του ασθενούς αποθηκεύονται και χρησιμοποιούνται σε κάθε μελλοντική εξέταση του ίδιου ασθενούς. Με τον τρόπο αυτό ανιχνεύεται και η παραμικρή επιδείνωση και αξιολογείται διαρκώς η αποτελεσματικότητα της θεραπείας του γλαυκωματικού ασθενή.
Γ) Οπτική τομογραφία συνοχής (OCT) οπτικού νέυρου και της στοιβάδας των οπτικών νευρικών ινών.
Κατά την διάρκεια αυτής της εξέτασης γίνεται επακριβής προσδιορισμός του πάχους της στοιβάδας των οπτικών νευρικών ινών που προσβάλλεται στους ασθενείς με γλαύκωμα και οι μετρήσεις αυτές συγκρίνονται με μία πολύ μεγάλη τράπεζα δεδομένων φυσιολογικών ασθενών. Μπορεί έτσι να γίνει πολύ πρώιμη και έγκαιρη διάγνωση του γλαυκώματος. Επίσης, οι μετρήσεις αποθηκεύονται και επαναχρησιμοποιούνται σε μελλοντικές εξετάσεις του ίδιου ασθενούς ως σημείο αναφοράς. Με τον τρόπο αυτό ανιχνεύεται και η παραμικρή επιδείνωση και αξιολογείται διαρκώς η αποτελεσματικότητα της θεραπείας του γλαυκωματικού ασθενή.
Πόσο συχνά πρέπει να κάνω αυτές τι εξετάσεις;
Η συχνότητα που πρέπει να μετράτε την ενδοφθάλμια πίεσή σας και που πρέπει να επαναλαμβάνετε τις εξετάσεις σας θα καθοριστεί από τον οφθαλμίατρο σας. Η παρακολούθηση εξατομικεύεται ανάλογα με τον τύπο του γλαυκώματος, την ηλικία του κάθε ασθενούς και την βαρύτητα του γλαυκώματος.
Ο Χειρουργός Οφθαλμίατρος Δημήτριος Σινάπης έχει εκπαιδευτεί επίσημα σε όλες τις σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές αντιμετώπισης του γλαυκώματος στο Moorfields Eye Hospital, London, UK και στο Birmingham and Midland Eye Centre, Birmingham, UK.
Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να επικοινωνήσουμε μαζί σας για περισσότερες πληροφορίες.
Είναι δύσκολο να δώσει κανείς έναν επακριβή ορισμό για τον όρο Γλαύκωμα και αυτό γιατί περιλαμβάνει μία ευρεία ομάδα από παθήσεις με τελείως διαφορετικό μηχανισμό και αιτιολογία. Ένα κοινό χαρακτηριστικό όμως όλων αυτών των παθήσεων είναι η προοδευτική και χαρακτηριστική οπτική νευροπάθεια που συνοδεύεται από απώλεια του οπτικού πεδίου καθώς η νόσος εξελίσσεται και στην οποία καθοριστικός παράγοντας είναι συνήθως η ενδοφθάλμια πίεση. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων το γλαύκωμα συνοδεύεται από αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση, ενώ υπάρχει και το γλαύκωμα φυσιολογικής πίεσης όπου η ενδοφθάλμια πίεση είναι φυσιολογική.
Δυστυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις, το γλαύκωμα δεν δίνει κανένα σύμπτωμα παρά μόνο όταν η νόσος είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Γι’ αυτό και οι μισοί σχεδόν απο τους ασθενείς με γλαύκωμα δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν και το γλαύκωμα αναφέρεται ως ο κλέφτης της όρασης. Οι ασθενείς χάνουν την περιφερική τους όραση χωρίς κανένα πόνο ή άλλο προειδοποιητικό σύμπτωμα μέχρι την στιγμή που επηρεάζεται η κεντρική τους όραση και τότε οδηγούνται στον Οφθαλμίατρο. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις όπου η πίεση φτάνει σε πολύ υψηλά επίπεδα και προκαλείται πόνος που οδηγεί στην διάγνωση του γλαυκώματος, αλλά συνήθως τότε η απώλεια της όρασης είναι μεγάλη και όπως σε όλες τις περιπτώσεις γλαυκώματος, μη αναστρέψιμη.
Η μοναδική λύση στις μέρες μας είναι η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του Γλαυκώματος από τον Οφθαλμίατρο που επιτυγχάνεται με την ενδελεχή κλινική εξέταση και με εξειδικευμένες σύγχρονες εξετάσεις που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην πρώιμη διάγνωση και παρακολούθηση (follow up) των ασθενών με γλαύκωμα.
Οι κατηγορίες των κολλυρίων που χρησιμοποιούμε σήμερα στους ασθενείς με γλαύκωμα είναι:
Τα ανάλογα προσταγλανδινών.
Οι β-αδρενεργικοί αποκλειστές.
Οι α2 αγωνιστές.
Οι τοπικοί αναστολείς της καρβονικής ανυδράσης.
Παρασυμπαθομιμητικά.
Εκτός από τα κολλύρια, πολλές φορές χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε και ταμπλέτες συστηματικών αναστολέων καρβονικής ανυδράσης (ακεταζολαμίδη) για να ελέγξουμε την ενδοφθάλμια πίεση μέχρι ο ασθενής να χειρουργηθεί με κάποια από τις τεχνικές που θα περιγράψουμε παρακάτω.
Το laser αυτό διαρκεί λίγα μόλις λεπτά για κάθε μάτι και έχει αποδειχθεί ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε ορισμένους τύπους γλαυκώματος. Είναι εξαιρετικά ασφαλές και μπορεί να επαναληφθεί στον ίδιο ασθενή περισσότερες από μία φορές, εφόσον παραμένει αποτελεσματικό. Δρα επιλεκτικά στα κύτταρα με χρωστική του trabecular meshwork.
Yagιριδοτομή.
Ο τύπος αυτού του laser χρησιμοποιείται στις περιπτώσεις γλαυκώματος κλειστής γωνίας με αυξημένη πίεση ή προληπτικά. Δημιουργείται μία μικρή οπή στην ίριδα που βοηθάει στην παροχέτευση του υδατοειδούς υγρού και την άμεση πτώση της ενδοφθάλμιας πίεσης.
Diode laser κυκλοφωτοπηξία
Το laser αυτό μειώνει την ενδοφθάλμια πίεση καταστρέφοντας το επιθήλιο του ακτινωτού σώματος, που είναι το σημείο όπου παράγεται το υδατοειδές υγρό. Αυτό έχει ως συνέπεια την ελαττωμένη παραγωγή του υδατοειδές υγρού και την πτώση την ενδοφθάλμιας πίεσης.
Τι είναι οι ελάχιστα επεμβατικές αντιγλαυκωματικές επεμβάσεις; (MIGS: Minimal Invasive Glaucoma Surgery)
Στις μέρες μας, με την ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, έχουν αναπτυχθεί ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές και συσκευές για να βοηθήσουν τους ασθενείς με γλαύκωμα στο να ελέγξουν την ενδοφθάλμιά τους πίεση. Οι τεχνικές αυτές μπορούν να γίνουν και ταυτόχρονα με την επέμβαση καταρράκτη. Οι συσκευές που χρησιμοποιούνται στις μέρες είναι:
Το istentκαι το νέο istentinject.
Το istent και το νέο istent inject (3 φορές μικρότερο σε μέγεθος από το istent) αποτελούν τα μικρότερα εμφυτεύματα στον ανθρώπινο οργανισμό και βοηθούν στην μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης. Ο Χειρουργός Οφθαλμίατρος Δημήτριος Σινάπης ήταν από τους πρώτους Έλληνες Οφθαλμιάτρους που εκπαιδεύτηκε επίσημα στην ένθεση αυτής της συσκεύης δίπλα στους Πρωτοπόρους Διευθυντές Mr Imran Masood και Mr Velota Sung και διαθέτει την άδεια της κατασκευάστριας εταιρίας να χρησιμοποιεί το istent και το istent inject.
Στα παρακάτω βίντεο μπορείτε να ενημερωθείται αναλυτικά για τον τρόπο που λειτουργεί η συσκευή αυτή.
Kahook Dual Blade
H συσκευή αυτή αυξάνει την παροχέτευση του υδατοειδούς υγρού και μειώνεται με αυτό τον τρόπο η ενδοφθάλμια πίεση. Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να ενημερωθείτε αναλυτικά για τον τρόπο λειτουργίας της συσκευής αυτής:
Το Xen implant
Η συσκευή αυτή βοηθά την παροχέτευση του υδατοειδούς υγρού υπό τον επιπεφυκότα, μειώνοντας την ενδοφθάλμια πίεση. Η ένθεσή της συνδυάζεται με την χορήγηση μιτομυκίνης υπό τον επιπεφυκότα.
Ένα βίντεο που δείχνει τον τρόπο ένθεσης και λειτουργίας αυτής της συσκευής είναι:
Το Cypass Implant.
Η συσκευή αυτή βοηθάει στην παροχέτευση του υδατοειδούς υγρού με τον τρόπο που αναφέρεται στο παρακάτω βίντεο:
Το Hydrus implant
Και η συσκευή αυτή στοχεύει στην μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης με τον τρόπο που αναφέρεται στο ακόλουθο βίντεο:
Ποιες άλλες χειρουργικές επεμβάσεις χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του Γλαυκώματος;
Στις περιπτώσεις που η ενδοφθάλμια πίεση δεν μπορεί να ελεχθεί με τις σταγόνες ή τις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, τότε η χειρουργική επέμβαση αποτελεί μονόδρομο. Οι χειρουργικές επεμβάσεις που χρησιμοποιούνται στις μέρες μας είναι κυρίως η τραμπεκουλεκτομή με την χρήση Μιτομυκίνης C (MMC) και η ένθεση Βαλβίδας (Ahmed ή Baerveldt).
Η Τραμπεκουλεκτομή με Μιτομυκίνη C είναι μία επέμβαση κατά την οποία δημιουργούμε ένα μερικού πάχους σκληρικό κρημνό που βοηθάει στην παροχέτευση του υδατοειδούς υγρού και στην πτώση της ενδοφθάλμιας πίεσης. Η χρήση της Μιτομυκίνης C βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία της επέμβασης.
H ένθεση Βαλβίδας προκαλεί επίσης πτώση της πίεσης με την βοήθεια σωληνίσκου που παροχετεύει το υδατοειδές υγρό. Ο Χειρουργός Οφθαλμίατρος Δημήτριος Σινάπης προτιμάει να χρησιμοποιεί την βαλβίδα Baerveldt 350.
Ο Χειρουργός Οφθαλμίατρος Δημήτριος Σινάπης έχει εκπαιδευτεί επίσημα σε όλες τις σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές αντιμετώπισης του γλαυκώματος στο Moorfields Eye Hospital, London, UK και στο Birmingham and Midland Eye Centre, Birmingham, UK.
Εδώ θα βρείτε συχνές απορίες. Προσπαθήσαμε να καλύψουμε τις περισσότερες περιπτώσεις, ώστε να σας λυθεί κάθε απορία σχετική με τη συγκεκριμένη πάθηση.
Γλαύκωμα
Πόσο συχνό είναι το Γλαύκωμα;
Σύγχρονες μελέτες έχουν αποδείξει ότι το 2% των ανθρώπων άνω των 40 ετών παγκοσμίως έχουν γλαύκωμα. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 10% όσον αφορά τα άτομα άνω των ογδόντα ετών.
Το γλαύκωμα αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη αιτία τύφλωσης παγκοσμίως μετά τον καταρράκτη. Περίπου 67 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με γλαύκωμα, και δυστυχώς, οι μισοί πάσχοντες δεν γνωρίζουν ότι νοσούν. Με άλλα λόγια, περισσότεροι από 30 εκατομμύρια άνθρωποι – που είναι τρεις φορές ο πληθυσμός της Ελλάδας – χάνουν σταδιακά την όρασή τους χωρίς προειδοποίηση. Σήμερα, υπάρχουν 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι είναι τυφλοί εξαιτίας του γλαυκώματος.
Πόσα είδη Γλαυκώματος υπάρχουν;
Υπάρχουν πολλά είδη γλαυκώματος με τελείως διαφορετικό αιτιολογικό μηχανισμό.
Οι κυριότεροι τύποι γλαυκώματος είναι:
Το χρόνιο απλό γλαύκωμα ανοικτής γωνίας.
Το γλαύκωμα φυσιολογικής πίεσης.
Το γλαύκωμα κλειστής γωνίας.
Το ψευδοαποφολιδωτικό γλαύκωμα.
Το γλαύκωμα διασποράς χρωστικής.
Το νεοαγγειακό γλαύκωμα.
Το φλευγμονώδες γλαύκωμα.
Το φακογενές γλαύκωμα.
Το φακολυτικό γλαύκωμα.
Το φακοαναφυλακτικό γλαύκωμα.
Το τραυματικό γλαύκωμα.
Το γλαύκωμα που σχετίζεται με την χρήση κορτικοστεροειδών.
Το συγγενές γλαύκωμα.
Λόγω του μεγάλου φάσματος των αιτιολογικών μηχανισμών πρόκλησης και των τελείως διαφορετικών τύπων γλαυκώματος, ο ασθενής με γλαύκωμα πρέπει να εξετάζεται και από τον εξειδικευμένο οφθαλμίατρο. Διαφορετικά υπάρχουν κατηγορίες γλαυκώματος που είναι εύκολο να διαλάθουν της προσοχής από τον μη εξειδικευμένο οφθαλμίατρο.
Πως θα καταλάβω αν έχω γλαύκωμα;
Δυστυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις, το γλαύκωμα δεν δίνει κανένα σύμπτωμα παρά μόνο όταν η νόσος είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Γι’ αυτό και οι μισοί σχεδόν απο τους ασθενείς με γλαύκωμα δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν και το γλαύκωμα αναφέρεται ως ο κλέφτης της όρασης. Οι ασθενείς χάνουν την περιφερική τους όραση χωρίς κανένα πόνο ή άλλο προειδοποιητικό σύμπτωμα μέχρι την στιγμή που επηρεάζεται η κεντρική τους όραση και τότε οδηγούνται στον Οφθαλμίατρο. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις όπου η πίεση φτάνει σε πολύ υψηλά επίπεδα και προκαλείται πόνος που οδηγεί στην διάγνωση του γλαυκώματος, αλλά συνήθως τότε η απώλεια της όρασης είναι μεγάλη και όπως σε όλες τις περιπτώσεις γλαυκώματος, μη αναστρέψιμη.
Η μοναδική λύση στις μέρες μας είναι η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του Γλαυκώματος από τον Οφθαλμίατρο που επιτυγχάνεται με την ενδελεχή κλινική εξέταση και με εξειδικευμένες σύγχρονες εξετάσεις που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην πρώιμη διάγνωση και παρακολούθηση (followup) των ασθενών με γλαύκωμα.
Υπάρχει ιστορικό Γλαυκώματος στην οικογένειά μου. Τι πιθανότητες έχω να αναπτύξω και εγώ γλαύκωμα στο μέλλον;
Αν υπάρχει ιστορικό γλαυκώματος στην οικογένεια, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να αναπτύξετε γλαύκωμα, χωρίς φυσικά όμως αυτό να αποτελεί βεβαιότητα. Όσο περισσότερα άτομα στο οικογενειακό σας περιβάλλον έχουν γλαύκωμα, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα για εσάς να εμφανίσετε την ίδια νόσο και τόσο πιο επιτακτική είναι η ανάγκη να επισκέπτεστε συχνά τον οφθαλμίατρο σας.
Τι εξετάσεις πρέπει να κάνω για να παρακολουθώ το Γλαύκωμα μου;
Είναι πολύ σημαντικό ο ασθενής με γλαύκωμα να παρακολουθείται συχνά από τον οφθαλμίατρο του ώστε να αναπροσαρμόζεται η θεραπεία, όταν και εφόσον αυτό χρειαστεί. Η ενδελεχής εξέταση του συνόλου του οφθαλμού συμπεριλαμβάνοντας την βυθοσκόπηση, την γωνιοσκοπία και την μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης είναι πολύ σημαντική.
Στις μέρες μας όμως, με την τεράστια εξέλιξη της τεχνολογίας, έχουμε στις διάθεση μας και πληθώρα εξετάσεων που βοηθούν καθοριστικά στην παρακολούθηση των ασθενών με γλαύκωμα. Αυτές είναι:
Α) Τα οπτικά πεδία
Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι τα οπτικά πεδία δεν είναι πολύ ευαίσθητα στην πρώιμη διάγνωση του γλαυκώματος.
Σύγχρονες έρευνες έχουν αποδείξει ότι όταν τα οπτικά πεδία αρχίζουν να εμφανίζουν παθολογικά ευρήματα, το ποσοστό των οπτικών νευρικών ινών που έχουν υποστεί μη αναστρέψιμη βλάβη μπορεί να ξεπερνάει το 30%.
Κατά την διάρκεια της εξέτασης αυτής, γίνεται μία τρισδιάστατη ανάλυση του οπτικού νεύρου του ασθενούς και η σύγκρισή του με μία πολύ μεγάλη τράπεζα δεδομένων φυσιολογικών οπτικών νεύρων μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Τα δεδομένα που συλλέγονται σε κάθε εξέταση του ασθενούς αποθηκεύονται και χρησιμοποιούνται σε κάθε μελλοντική εξέταση του ίδιου ασθενούς. Με τον τρόπο αυτό ανιχνεύεται και η παραμικρή επιδείνωση και αξιολογείται διαρκώς η αποτελεσματικότητα της θεραπείας του γλαυκωματικού ασθενή.
Γ) Οπτική τομογραφία συνοχής (OCT) οπτικού νέυρου και της στοιβάδας των οπτικών νευρικών ινών.
Κατά την διάρκεια αυτής της εξέτασης γίνεται επακριβής προσδιορισμός του πάχους της στοιβάδας των οπτικών νευρικών ινών που προσβάλλεται στους ασθενείς με γλαύκωμα και οι μετρήσεις αυτές συγκρίνονται με μία πολύ μεγάλη τράπεζα δεδομένων φυσιολογικών ασθενών. Μπορεί έτσι να γίνει πολύ πρώιμη και έγκαιρη διάγνωση του γλαυκώματος. Επίσης, οι μετρήσεις αποθηκεύονται και επαναχρησιμοποιούνται σε μελλοντικές εξετάσεις του ίδιου ασθενούς ως σημείο αναφοράς. Με τον τρόπο αυτό ανιχνεύεται και η παραμικρή επιδείνωση και αξιολογείται διαρκώς η αποτελεσματικότητα της θεραπείας του γλαυκωματικού ασθενή.
Πόσο συχνά πρέπει να κάνω αυτές τι εξετάσεις;
Η συχνότητα που πρέπει να μετράτε την ενδοφθάλμια πίεσή σας και που πρέπει να επαναλαμβάνετε τις εξετάσεις σας θα καθοριστεί από τον οφθαλμίατρο σας. Η παρακολούθηση εξατομικεύεται ανάλογα με τον τύπο του γλαυκώματος, την ηλικία του κάθε ασθενούς και την βαρύτητα του γλαυκώματος.
Ο Χειρουργός Οφθαλμίατρος Δημήτριος Σινάπης έχει εκπαιδευτεί επίσημα σε όλες τις σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές αντιμετώπισης του γλαυκώματος στο Moorfields Eye Hospital, London, UK και στο Birmingham and Midland Eye Centre, Birmingham, UK.
Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να επικοινωνήσουμε μαζί σας για περισσότερες πληροφορίες.