Τι είναι οι μυοψίες και οι φωταψίες?
Το υαλοειδές είναι μία ουσία που έχει ιδιότητες γέλης και αποτελείται κατά 98% από νερό και κατά 2% από πρωτεΐνες. Έχει πολύ σημαντικό λειτουργικό ρόλο για την ανάπτυξη του οφθαλμού κατά τη διάρκεια της εμβρυικής ζωής, αλλά μετά τη γέννηση στερείται λειτουργίας κι επιπλέον μπορεί να αποτελέσει τον αιτιοπαθογενετικό παράγοντα πολλών παθήσεων του οφθαλμού. Σε μικρές ηλικίες έχει ομοιογενή σύσταση, αλλά με την πάροδο της ηλικίας ρευστοποιείται και οι πρωτεΐνες που περιέχει αρχίζουν να εκφυλίζονται, με αποτέλεσμα να καθιζάνουν και να συναθροίζονται και να δημιουργούνται θολερότητες μέσα στο σώμα του υαλοειδούς. Αυτές οι θολερότητες μπορεί να έχουν διάφορα σχήματα και ονομάζονται μυοψίες.
Μια άλλη αλλαγή που υφίσταται το υαλοειδές, λόγω ηλικίας, είναι ότι λόγω της ρευστοποίησης κάποια στιγμή αποχωρίζεται από τον αμφιβληστροειδή και αυτή η κατάσταση ονομάζεται οπίσθια αποκόλληση του υαλοειδούς. Η οπίσθια αποκόλληση του υαλοειδούς θεωρείται φυσιολογική ηλικιακή αλλαγή του ματιού. Εκείνο που μας ανησυχεί είναι ότι σε μερικές περιπτώσεις, κατά τη διάρκεια αποχωρισμού του από τον αμφιβληστροειδή μπορεί να ασκήσει έλξη σε κάποιο αγγείο του αμφιβληστροειδή και να προκαλέσει ρήξη του. Στην περίπτωση αυτή κύτταρα αίματος απελευθερώνονται στην υαλοειδική κοιλότητα και μπορούν να γίνουν αντιληπτά σαν ένα σύννεφο από μυγάκια ή κλωστές και αυτό επίσης είναι σύμπτωμα που υπάγεται στις μυοψίες. Άλλα αίτια μυοψιών είναι φλεγμονώδεις παθήσεις του υαλοειδούς ή/και του αμφιβληστροειδούς, αιμορραγίες του υαλοειδούς διαβητικής αιτιολογίας και τραυματισμοί της κεφαλής.
Στην περίπτωση που το υαλοειδές κατά τον αποχωρισμό του από τον αμφιβληστροειδή ασκήσει υπερβολική έλξη σε κάποιο σημείο του και προκαλέσει ρωγμή του αμφιβληστροειδή, μπορεί να γίνουν αισθητές και λάμψεις φωτός, λόγω μηχανικού ερεθισμού του αμφιβληστροειδή. Αυτές οι λάμψεις ονομάζονται φωταψίες. Άλλες σπανιότερες αιτίες φωταψιών είναι η οπίσθια αποκόλληση του υαλοειδούς χωρίς την παρουσία ρωγμής, τραυματισμός του οφθαλμού ή/και της κεφαλής, φλεγμονώδη σύνδρομα του αμφιβληστροειδή και άλλες μη οφθαλμολογικές αιτίες όπως η ημικρανία και το συναισθηματικό στρες.